orbitrek sportop e850p

Sportop E850P opinia

  • Moja ocena 3/5

  • Komfort treningu 2

  • Właściwości użytkowe 3

  • Jakość wykonania 3

  • Niezawodność 3

  • Gwarancja i Serwis 3

  • Obsługa klienta 3

  • Wygląd 3

  • Wyposażenie 3

  • Cena 4

  • Q20

 

Firma Sportop istnieje na polskim rynku niedługo, bo od 2012 roku. Ich orbitreki powoli podbijają Europę i sprzedawane są pod innymi nazwami. Sportop E850P to nic innego jak znany i lubiany Spokey Sigma. Obecnie dostępny już tylko pod banderą firmy Sportop, która oficjalnie zakotwiczyła na polskim rynku i kusi nas dobrym sprzętem w rozsądnych cenach.

 

Orbitrek Sportop E850P wykonany jest dość topornie i jego design pozostawia wiele do życzenia. Konstrukcja jest leciwa i doświadczone oko dostrzeże "nawiązania" do Yorka x202. Pisząc nawiązania mam na myśli oczywiście zerżnięty pomysł i rozwiązania techniczne. Z punktu użytkownika nie oznacza to niczego złego. Bynajmniej. Dostajemy sprawdzone patenty za pół ceny.

 

Kultura pracy jest dobra. Ruch jest płynny, obciążenie zmienia się odpowiednio. Ćwiczy się na nim przyzwoicie, krok jest nie za długi, ale mieści się w standardach swojej klasy. Posiada wszystkie niezbędne programy treningowe. Pomimo niewielkich rozmiarów jest bardzo stabilny nawet pod cięższym użytkownikiem. Nośność podana przez producenta to 110 kg, ale spokojnie wytrzymuje obciążenia o wiele większe. Tu ciekawostka, większość producentów zawyża realną nośność swoich orbitreków. Sportop podszedł do sprawy asekuracyjnie i ją zaniżył o dobre 20 kilo. Jeden z moich klientów, na e850p zbił wagę ze 140kg na 90kg. Orbitrek wytrzymał.

 

Montaż jest prosty i części zazwyczaj pasują do siebie. Z moich kalkulacji wynika, że ok 1 sztuka na 20 jest źle spakowana i jest to bardzo dobry wynik. Czasami pomylone są płozy i w pudełku możemy dostać 2 prawe, a lewej będzie brakowało. Jeśli tak się zdarzy, serwis przysyła brakującą płozę kurierem. Czasami też łączenie płozy i przedniego pałąka wymaga użycia siły fizycznej.

 

Obsługa jest prosta. Wszystkie niezbędne programy treningowe oczywiście są.

Niezawodność – to mocna strona tego modelu. Te sprzęty po prostu się nie psują, nie trzeba ich często smarować, śrubki się nie luzują. Jedyna, rzadka usterka jaką zanotowałem, to stukanie przy intensywnych treningach, trwających dłużej niż pół godziny. Nie jest to hałas bardzo uciążliwy i nie prowadzi do uszkodzeń sprzętu.

 

Serwis jest standardowy. W wypadku awarii orbitrek należy spakować do kartonu i odesłać kurierem do sklepu. Sklep oczywiście pokrywa koszty.

 

Cena w dniu testu wynosiła 1300zł i była wręcz rewelacyjna. Teraz za nowy egzemplarz trzeba zapłacić ok 1600zł, ale nada jest to rozsądna kwota.

 

Nie bez powodu opinia o E850P pojawiła się jako pierwsza na Orbitrekguru. Był to idealny pierwszy orbitrek. I choć nie jest pozbawiony wad, to za te pieniądze nie znalazłem nic lepszego, ani nawet zbliżonego w swoim czasie. Teraz jest to ciągle bardzo dobry sprzęt w rozsądnej cenie. Polecam wszystkim szukającym pierwszego orbitreka za małe pieniądze.

 

-Cezary 9/2012

Ten sprzęt można wypożyczyć

Sprawdź aktualne ceny

Alternatywny orbitrek

 

Uaktualnienie

Cena znacznie poszła w górę, bo do 1700zł, serwis i obsługa klienta nieznacznie się poprawiły.

-Cezary 3/2015

Write a comment

Comments: 25
  • #1

    Dorota (Friday, 05 September 2014 19:58)

    Witam,
    dzięki tej stronce dziś stałam się posiadaczką E850P.
    Jedyny ból to to, że w instrukcji nie ma słowa o tym co kryje się pod każdym z numerów programów.
    Czy mogę to gdzieś znaleźć, bo na sieci brak?
    Pozdrawiam

  • #2

    Ola (Monday, 08 September 2014 21:44)

    Dorota mama ten sam problem. Nigdzie nie mogę znaleźć opisu programów. Ma ktoś może?

  • #3

    Katoka (Thursday, 02 October 2014 10:31)

    Mam do sprzedania używanego w bardzo dobrym stanie Orbitreka magnetycznego Sportop E850P z kołem 12 kg, cena 900 zł, zainteresowanych zapraszam do kontaktu katoka@tlen.pl

  • #4

    Sportop E850p (Saturday, 15 November 2014 10:04)

    Witam
    Czy informacja o sprzęcie jest aktualna ?
    Jak z wysyłką ?
    Pozdrawiam
    olcow@poczta.onet.pl

  • #5

    Anna (Saturday, 28 March 2015 19:03)

    Czy myślisz, że ten orbitrek jest dobry dla osoby wysokiej (175 cm)?

  • #6

    Orbitrekguru (Tuesday, 31 March 2015 20:11)

    Cześć Anna, będzie ok. Mając 180cm ćwiczyłem na nim sporo i było wygodnie.

  • #7

    Bogdan (Wednesday, 01 April 2015 08:21)

    Witam. Nie ma tematu dla Sportop e880p więc zapytam tutaj. Od wczoraj mam tego orbitreka ale mam pewne zastrzeżenia odnośnie ustawiania wielkości oporu. Nie widzę specjalnej różnicy między ustawieniem na 1 a 16. Czy tak ma być? To mój pierwszy orbitrek więc nie wiem na ile ta różnica ma być odczuwalna ale wydawało mi się, że powinna być.. Chyba, że zasilacz nie działa..?

  • #8

    Przemek (Wednesday, 08 April 2015 12:26)

    Myślę, że to widac czy działa zasilacz, czy nie.
    Jak Ci się świeci wyświetlacz, to znaczy że działa :)
    U mnie raczej czuć różnicę na 1 i 16 ustawieniu.

  • #9

    Piotr (Friday, 17 April 2015 00:22)

    A ja mam aż 192cm i 130kg, a jestem zdecydowany na zakup orbitreka do końca maja. Czy przy moim wzroście taka maszyna będzie wystarczająca?

  • #10

    Krzysztof (Tuesday, 12 May 2015 22:24)

    Czy w chwili obecnej do kwoty 1800zł jest to w miarę najlepszy wybór, czy ktoś może coś innego jeszcze polecić.

  • #11

    Banun (Tuesday, 02 June 2015 20:02)

    Witam nie działa film :) Test sportop e850p :)

  • #12

    WERONIKA (Wednesday, 16 December 2015 12:51)

    Cześć ćwiczyłam często na orbitreku na siłowni po treningu siłowym. Teraz przerzuciłam się na crossfit i chciałabym kupić orbitrek do domu. Mam pytanie, czy po takim przyzwyczajeniu do dużo lepszego sprzętu na siłowni orbitrek Sportop E850P będzie ok, czy jednak może być to duże rozczarowanie.
    Będę wdzięczna za info.
    dzięki

  • #13

    BW (Sunday, 20 December 2015 17:40)

    Czy to ciągle sprzęt godny uwagi?

  • #14

    Wojtek (Monday, 18 January 2016 13:09)

    Dzień dobry, sporo obecnie podrożał, ze względu na dobre opinie i niezawodność ? Czy przy cenie zakupu 1700 pln nadal jest to atrakcyjny i dobry sprzęt ?

  • #15

    Orbitrekguru (Friday, 22 January 2016 17:24)

    Witam, cena jest ciągle niezła w stosunku do jakości.

  • #16

    TTT (Friday, 05 February 2016 23:45)

    Dziś dotarło do mnie to cacko. To mój pierwszy orbitrek. Póki co jestem zachwycony, jest mega cichy (można spokojnie ćwiczyć w nocy i nikogo się nie obudzi). Łatwo się go montuje, wystarczy jedna osoba, klucze w zestawie. Instrukcja obsługi mogła by być nieco bardziej intuicyjna i bogatsza o opisy programów, ale są w zasadzie samokomentujące. Po prostu różna charakterystyka obciążenia w czasie i tyle. Ładny design, nic nie trzeszczy, nie stuka. Kabel od zasilacza mógłby być dłuższy, no ale żaden problem wspomóc się przedłużaczem sieciowym. Dałem 1699zł, ale póki co nie żałuję. Mam nadzieję, że pozwoli mi zrzucić nieco kg i generalnie podnieść kondychę (do tej pory zero wysiłku fizycznego, praca biurowa, informatyk).

  • #17

    ANDRZEJ (Sunday, 21 February 2016 21:04)

    W pażdzierniku 2015r zakupiłem Orbitek Sportop 880i, Cieszyłam się nim niedługo. Cena 1699 zł
    1/ wygląd ma solidny ale w użytkowaniu taki nie jest. Może na nim ćwiczyc osoba max do wagi 90 kg a nie jak w opisie tech- 130 kg. Rozpadłby śię w ciągu 2 tygodni.
    2/ Trzeszczy, stuka raczej mało stabilny.
    3/ Po 3 miesiącach użytkowania "padła" elektronika. Płyta z programem do wymiany /dno/
    4/ osłony delikatne ,plastikowe , brak łożysk/piasty/ . Przy średnie eksploatacji i dużym szczęściu "wytrzyma " max, 2 lata. Drogi pogwaracyjny serwis/Wymiana płyty 800 zł
    5/SERWIS CENTRALNY W GDAŃSKU . Żeby z niego skorzystać trzeba wysłac kurierem pod podany adres. Wysyłka-- , należy go ponownie rozkręcić zapakować i wysłac kurierem/ ciężar bagatela 50 kg /. Nie ma żadnego serwisu w terenie Kontankt z serwisantem po tygodniu od zgłoszenia.
    6/ Chinszczyzna z niskiej półki w każdym calu/ sprzęt jeszcze czuć ryżem/
    ZDECYDOWANIE NIE POLECAM TEGO SPRZĘTU.

  • #18

    wojtek (Thursday, 10 November 2016 04:11)

    W momencie rozpakowania zaniepokoiły mnie ślady smaru na lewej płozie co jak się w nie długim czasie okazało tuleja ślizgowa była nadmiernie nasmarowana ponieważ miała już duże zużycie. Krótko pisząc była zamieniona z innego orbitreka. Prawą płozę trudno połączyć z pionowym pałąkiem ponieważ ucho jest krzywo przyspawane, aby skręcić te dwa elementy należy odkręcić tylną tuleją przy kole a pałąk pionowy skręcić z płozą, następnie skręcić tuleję z kołem zamachowym. Montaż prosty. Kultura pracy jest dobra. Ruch jest płynny, obciążenie zmienia się odpowiednio. "Ćwiczy się na nim przyzwoicie, krok jest nie za długi, ale mieści się w standardach swojej klasy. Posiada wszystkie niezbędne programy treningowe" Oddaję do naprawy gwarancyjnej, mam nadzieję, że nie będzie gorzej

  • #19

    Marek (Thursday, 17 November 2016 11:48)

    Czy ten orbitrek będzie odpowiedni dla:
    mężczyzna 190 cm 112 kg i kobiety 170 cm i 60 kg

    Czy ewentualnie polecisz coś innego w cenie do 2400-2500 zł

  • #20

    Damian (Sunday, 19 March 2017 14:58)

    Witam!
    Mam 174 cm wzrostu i 122kg wagi.Tydzień temu kupiłem ten orbitrek ze względu na wymiary i recenzję orbitrekguru. Nie żałuję zakupu. Montaż odbył się szybko bez częstego zaglądania do instrukcji. Ćwiczę na nim na przemian z małżonką po pół godziny dziennie. Orbitrek pracuje pode mną bardzo cicho jedyny dźwięk to to delikatne szumienie i cykanie "świerszcza" charakterystyczne dla pracującego urządzenia. Nic po za tym. Nie ma co go porównywać do profesjonalnego orbitreka z siłowni. Jest różnica ale da się ćwiczyć w miarę komfortowo. Jedyna rzecz, która mnie zniesmaczyła to wymiary. Szukałem orbitreka krótkiego ze względu na brak miejsca w mieszkaniu. Miałem do zagospodarowania wnęką na 110cm żebym mógł go tam schować. Producent napisał w wymiarach długość urządzenia 104cm. Jest to odległość między podporami (podstawami) a nie całego urządzenia która wynosi ok 126 cm. To na razie tyle z minusów. Jak najbardziej polecam.

  • #21

    Jarek (Saturday, 10 June 2017 13:07)

    hejo, co mogę powiedzieć - jets to mój pierwszy sprzęt kwestie budżetowe odgrywały podstawową rolę, z drugiej strony na alledrogo nie chciałem kupować czegoś, co jest tanie, a nie sprawdzone - stąd ten wybór - rzeczywiście problem z montażem to prawa strona i tuleje niezbyt dokładnie spasowanie - niemniej odkręcenie tulei przy kole pomaga - ktoś wcześniej pisał na forum - dzięki za wskazówkę dla tej osoby. Dziękuję też za wskazówki dla Orbitrekguru pozdrawiam : :)

  • #22

    Zuzanna (Tuesday, 29 August 2017 14:04)

    Mam do sprzedania używany Sportop E850P w bardzo dobrym stanie , zainteresowanych zapraszam do kontaktu zuzkan9@gmail.com

  • #23

    piter (Tuesday, 12 December 2017 17:11)

    Można gdzieś do tego modelu kupić wkład supportu?
    Tuleje mi się wytarły i zaczyna skrzypieć.

  • #24

    Maria (Wednesday, 28 February 2018 16:17)

    Cześć, dzięki recenzji z Twojej strony dzisiaj stałam się posiadaczką tego sprzętu. Mam tylko jedno może głupie, ale kluczowe pytanie: gdzie się podłącza zasilacz? Obejrzałam orbitrek wzdłuż i wszerz i nigdzie nie mogę znaleźć wejścia, instrukcja tez milczy na ten temat.

  • #25

    Marcin (Saturday, 03 November 2018 12:12)

    Czy jest jakaś możliwość używania pasa telemetrycznego z tym orbitrekiem? Albo jakikolwiek sposób, żeby nie trzeba było mierzyć tetna jedynie przez dotykanie blaszek w raczkach. Może być połączenie kablowe.