Opinie testy recenzje orbitreków

Po prawej stronie znajdziecie listę części przetestowanych przeze mnie orbitreków, wioślarzy i bieżni. Najbardziej aktualne zestawienie maszyn godnych uwagi znajdziecie w dziale Ranking Orbitreków i Ranking Bieżni. Jeśli po lekturze nadal nie wiecie jaki orbitrek kupić, zapytajcie w dziale Forum.

 

Najczęściej czytane w 2018r. testy uszeregowałem pod spodem, licząc od najpopularniejszego.

 

Xterra FS3.5

Xterra FS3.9

Sportop e850p

Sportop E2000p

Spirit XE295

Spirit XE795

Spirit XT385

Kettler Axos P

Kettler Skylon 1,1

Dunk Zipro

Insportline Caracas


Popularne orbitreki do 3000zł.

Xterra FS3.5e - najpopularniejszy wybór klientów oraz najtańszy przedni napęd roku 2015, 2016 i 2017. Jest to też najpopularniejszy przedni napęd czytelników Orbitrekguru.com. Cena 2000zł.

Kettler Cross P - wg. portalu Ceneo.pl jest to najlepiej sprzedający się orbitrek w cenie do 2500zł w ciągu ostatnich 2 lat. Cena 2100zł

Insportline Caracas - wygodny i solidny orbitrek z napędem tylnym. Rozstaw platform dod stopy to tylko 17cm, co daje w miarę wygodny ruch i stawia go w czołówce tanich tylnonapędowców na rok 2017.


Popularne orbitreki do 5000zł.

Xterra FS3.9 - absolutny hit roku 2017 i król klasy średniej. Jeśli nie potrzebujecie, by wasz orbitrek się składał i w zamian szukacie stabilności i trwałości to FS3.9 zrobi swoją robotę dobrze i tanio. W cenie ok 3500zł jest to jeden z najwygodniejszych i najsolidniejszych orbitreków.

Kettler Skylon 3 - niezmiennie, jedna z popularniejszych maszyn z napędem przednim, przeznaczona do użytku domowego, składana i w roku 2017 tańsza niż kiedykolwiek wcześniej. W związku z nową ofertą orbitreków Kettlera Skylon 3 był przez prawie cały rok 2017 wyprzedawany w cenie ok 4500zł zamiast 6000zł.

Spirit XE195 - nowość na liście, najtańszy orbitrek marki Spirit. Prosty, ale konkretny. Z najmniejszym rozstawem platform pod stopy i najlepszą możliwą gwarancją dostępną w Polsce bezproblemowo deklasuje wszystkich rywali. Jedynym zaskoczeniem jest cena, która spadła poniżej 5000zł.


Najpopularniejsze orbitreki klasy premium - powyżej 5000zł

Spirit XE795 - jedyny w zestawieniu orbitrek komercyjny - który ma konkurować z klubowymi eliptykami wagi ciężkiej. Znajdzie też zastosowanie w prywatnych domach, ciężkich, ciężko trenujących użytkowników. Cena ok 7000zł nie rozpieszcza, ale jest to jedyny orbitrek w całym zestawieniu, którego awaryjność jest bliska zera. Wyposażając kluby fitness w ten sprzęt, nawet nie słyszałem o jakiejkolwiek usterce tego modelu! Jest to najbardziej solidny orbitrek jaki znam.

Sole E95 - Model E95 od lat jest uważany za najlepszy orbitrek domowy wszech czasów. Zebrał wszystkie możliwe nagrody i jest pierwszy w zachodnich rankingach. W roku 2017 wprowadzono lekki facelifting oraz dodano łączność bluetooth. Szkoda, że bezawaryjność nie powala tak jak cena.

Kettler Skylon S - spadek z pozycji drugiej. Jedyny składany orbitrek w klasie Premium. Cena w ciągu ostatnich miesięcy znacznie spadła z ok 7500zł na 5600zł.

Moje testy mocnych i słabych stron orbitreków są od lat podobne, ale ich wyrażanie w postaci ocen ulegało zmianie wielokrotnie. Od skali 5 punkowej, 10 punktowej, poprzez procenty i gwiazdki do oceny opisowej obecnie. Czytelnicy uwielbiają cyfry i konkretne wyniki. Jednak po latach używania orbitreków stwierdzam, że nie jestem w stanie przedstawić moich odczuć w liczbach, bo to tak jak by oceniać partnera treningowego w liczbach właśnie.

Ponad to, niektóre cechy dla jednych będące zaletami dla innych są obojętne, lub wręcz są wadami. Dlatego ocena przedstawiana w liczbach będzie powoli ustępować pola opinii opisowej z uwzględnieniem wad, zalet i innych cech charakterystycznych.

 

Najważniejsze cechy dobrego orbitreka to:

  • Ergonomia i komfort treningu
  • Stabilność
  • Płynność ruchu
  • Niezawodność
  • Wyposażenie
  • Stosunek ceny do jakości

Strona Orbitrekguru.com powstała głównie z powodu tego działu. Mam swoje zdanie na temat orbitreków i tu zamierzam się nim podzielić. Eliptyki testuję u siebie w domu, w małym mieszkanku na warszawskim Mokotowie. Urządzenia, które opisuję zazwyczaj mam u siebie  kilka tygodni lub miesięcy i używam ich regularnie. Mam całkiem sporą bazę klientów, którzy chętnie dzielą się ze mną swoimi wrażeniami na temat maszyn, na których ćwiczą. Ponad to zawodowo montuję, serwisuję i naprawiam eliptyki, uczę jak z nich korzystać i doradzam, jakie kupować. Od 2011r prowadzę statystyki awaryjności maszyn, ze skutkiem o tyle dobrym, że udało mi się wychwycić cechy wspólne zarówno solidnych, jak i słabych orbitreków.

 

Prowadząc testy oceniam też czynniki, których nie opisuję, jeśli nie odbiegają od ogólnych norm. Jeśli jednak się wyróżniają, to zwracam uwagę na:

montaż, instrukcję, klucze, pas telemetryczny, smar do rolek, wygląd, wielkość, jakość wykonania, możliwość złożenia prowadnicy, komfort ruchu, ergonomię, kształt i położenie ruchomych rączek, uchwyty Multigrip, płynność ruchu, długość i wysokość kroku, max. obciążenie, podwójne rolki, niezawodność, gwarancja, dostępność części, kontrolery w rączkach, stabilność, poczucie bezpieczeństwa, blokada mechanizmu, poziomowanie, wydawane dźwięki, koszyk na bidon, łatwość obsługi, gadżety, regulacje, ruchoma rampa, półka pod tablet, głośniki, czynnik Q, stosunek ceny do jakości.

-Cezary


Nie znalazłeś orbitreka, którego szukasz? Zostaw komentarz pod spodem.

Comments: 84
  • #84

    Waldemar Krzepina (Saturday, 20 October 2018 17:45)

    Witam. Jestem pod wielkim wrażeniem Twojej drobiazgowości. Dlatego będę wdzięczny za opinie orbitreka HS 200 Trance iConsole+. Czytając uważnie czym należy kierować się przy wyborze zakupu orbitreka, w/w model ma bardzo ciekawą specyfikację. Długość kroku raz 44cm lub 55cm, waga koła 26kg, rozstaw 6cm!!, i ciekawy gadżet iConsole+, koszyk na bidon, wejście USB. Pozostaje ważny element jakość producenta. Pozdrawiam.

  • #83

    Piotrek (Friday, 29 June 2018 14:39)

    Planuje zakupic orbitrek Finnlo Ellypsis on kosztuje teraz 4.500 zl Co pan sadzi o tym orbitreku Czy ma jakies wady Pozdrawiam

  • #82

    Robert (Friday, 30 March 2018 18:55)

    Witam!
    Proszę o poradę .Chcę zacząć przygodę z orbitrekiem.
    Waga 88kg, wzrost 1,85m.
    Budżet do 2000 ale jestem w stanie dołożyc 200-300zł jeżeli poleciłby Pan coś wartego uwagi.
    Trening 3 razy tygodniowo po 30 min
    Wcześniej miałem wioslarza ale lekarz zabronił mi Cwiczeń rozciagających - mam 3 przepłukliny kręgosłupa i skoliozę piersiowo lędzwiową
    Chodzę 2-3 razy w tygodniu na basen.
    Najbardziej zależy mi na mięśniach brzucha - pewnie jak każdemu facetowi
    Z góry dziekuję

  • #81

    Edyta (Sunday, 04 March 2018 15:03)

    Witam, chciałam zapytać o ocenę orbitreka przednionapędowego Spokey Mantis? Nigdzie nie mogę znaleźć zadnej opinii a jestem zainteresowana kupnem tego orbitreka. Co Pan o nim sądzi? Proszę o odp.

  • #80

    Justyna (Friday, 23 February 2018 21:33)

    Witam .Chcę kupić orbiterek i do 2000 zł i nie mogę się zdecydować .Rozważam Rivo p lub m , ewentalnie hammer crosstech , króry z nich byłby najlepszy ?.Waże 80 kg wzrost Pozdrawiam.

  • #79

    Monika (Thursday, 22 February 2018 16:38)

    Witam.
    Szukam orbitreka głównie dla siebie (165cm, 58kg), ale myślę, że i mąż(180cm, ok. 80kg) od czasu do czasu poćwiczy. Nasz budżet to 3000zł. Będzie używany praktycznie codziennie, około godziny. Biorę pod uwagę Caracas oraz FS3.5e. Chciałabym, żeby gabarytowo był możliwie jak najmniejszy (chodzi głównie o długość), bo w mieszkaniu mamy niewiele miejsca. A może warto zwrócić również uwagę na jakiś używany, ale z wyższej klasy? Proszę coś doradzić.
    Pozdrawiam

  • #78

    Rafal (Sunday, 04 February 2018 23:56)

    Witam

    Zakupiłem XTERRA 3.9 w AXXO - orbi bardzo fajny, ale po jakimś czasie coś zaczęło stukać w korpusie - przyjechał serwisant obrócił jakąś podkładkę i było OK do czasu... Znowu coś zaczęło w korpusie lekko pukać po nagraniu filmiku i przesłaniu do AXXO przysłali nowy korpus, wymieniłem i dalej coś czasami puka w korpusie....
    Ręce opadają... nie wiem czy mam pecha, czy wadliwa partia, czy producent leci po kosztach i gorsze materiały używa....
    Proszę o jakieś info czy też macie takie problemy....
    Orbi nie jest dużo używany, średnio co drugi dzień/trzeci przez godzinę przez 2 osoby, czyli ok 5 - 6 godzin tygodniowo

  • #77

    Jacek (Tuesday, 23 January 2018 15:05)

    Witam.
    Panie Bogusławie dziękuję za pomoc w doborze orbitreka.
    Zakupiony Xterra FS3.5e na stronie axxo.pl sprawuje się super.
    Po zakupie przypadkowo uszkodził mi się zasilacz, który bez problemu został wymieniony przez p. Bogusława za free . Dziękuję ślicznie, pozdrawiam i polecam wszystkim.

  • #76

    Ireneusz (Friday, 12 January 2018 10:26)

    Szukam orbitreka średniej klasy (ok. 2000-3000 zł) o niewielkiej długości i dobrej niezawodności. Czy Hertz Fittness X-Run 4.0 jest godny uwagi?
    Czy mógłby Pan polecić jakiś model spełniający te wymagania?
    Dziękuje z góry za odpowiedź.

  • #75

    Anna (Wednesday, 10 January 2018 16:49)

    Witam, co może Pan powiedzieć o takim : https://fitness-home.pl/pl/p/Oribtrek-eliptyczny-Gregster-Crosstrainer-130kg/4049
    Z góry dziękuję. Pozdrawiam Ania :)

  • #74

    Radek (Wednesday, 06 December 2017 22:13)

    Kettler CX3 czy UNIX P ?
    który lepszy ?

  • #73

    Anna (Friday, 24 November 2017 21:54)

    Witam. Czy moge prosic i rade w doborze orbitreka. Jestem Pana wielka fanka i jest Pan moja inspiracja:) chcialabym prosic o info dot. Orbitreka hertz x run 4.5. Czy bedzie to dobry wybor?

    http://www.hertz-fitness.pl/oferta/orbitreki/orbitrek-z-przednim-kolem-x-run-45/

  • #72

    Eliza (Thursday, 16 November 2017 19:03)

    Witam, mam okazję tanio odkupić orbitrek kettler axos cross m 7647-900 czy to jest dobry wybór dla osoby 164cm 76kg wagi oraz 176cm 98kg do użytku domowego w celu zagubienia kilku kg :)

  • #71

    MiJas (Sunday, 05 November 2017 13:36)

    Proszę o opinie orbitreka HS-200C Trance iConsole+

  • #70

    Orbitrekguru (Wednesday, 25 October 2017 11:39)

    Cześć Jarek #68
    Nie znam tego modelu i nie jest to popularna konstrukcja, także czas pokaże. Na razie się nie wypowiadam.
    Pozdrawiam

  • #69

    Orbitrekguru (Wednesday, 25 October 2017 11:37)

    Cześć Czarciklej #67
    z serwisem Insportline mam sporo do czynienia i zazwyczaj dobrze załatwiają reklamacje. Jeśli kontakt telefoniczny nie poskutkował, warto zasięgnąć rady Rzecznika Praw Konsumenta, a serwisowi wspomnieć, że właśnie tam zgłosi się sprawę.
    Powodzenia

  • #68

    Jarek (Wednesday, 25 October 2017 11:12)

    Witam,
    Chciałbym zapytać czy miałeś okazję testować albo spotkałeś się z takim orbitrekiem? I czy poleciłbyś ten orbitrek. Ciężko znaleźć na jego temat jakieś opinie a widzę, że jest to model podobny do Hertz Run 4.5 przy czym jest różnica w długości kroku oraz wadze koła plus ma Bluetooth.
    Hop Sport HS 200C Trance IConsole+

    Pozdrawiam

  • #67

    Czarciklej (Friday, 28 July 2017 11:21)

    Witam
    Chciałbym z mojej perspektywy odradzić wszystkim zakup orbitreka Insportline ET520i. Po niecałym tygodniu użytkowania zaczęły się ścierać tylne rolki co uniemożliwia ćwiczenie. Dodatkowo nigdy w życiu nie spotkałem się z takim brakiem profesjonalizmu podczas reklamacji produktu, Minął ponad miesiąc od złożenia formularza i dalej nic. od trzech tygodni dzwonię do firmy insportline, gdzie pracownik mówi że ,,przeprasza rolki są przygotowane i będą dostarczone za dwa dni''. Czyli 3 tygodnie jestem okłamywany i zbywany. Jeszcze raz stanowczo odradzam.

  • #66

    Orbitrekguru (Tuesday, 23 May 2017 09:29)

    Cześć Alicja,
    z asortymentu Kettlera znam i polecam Ellipticala P oraz Skylona 1. Obydwa powinny być wygodne i mało inwazyjne dla kręgosłupa. Jeśli możesz dołożyć, to lepszym rozwiązaniem będzie Skylon 3 lub 5.
    Polecam też maszyny marek innych niż Kettler np. Xterra FS3.5e, FS3.9e, Insportline ET520i. Wszystkie wymienione modele są dobrze opisane w dziale Testy.
    Pozdrawiam, powodzenia.

  • #65

    Alicja (Tuesday, 23 May 2017 03:20)

    Witam, jaki orbitrek wybrać dla osoby z chorym kręgosłupem/ jestem po 3 operacjach ale to nie zniechęca bo ćwiczyć trzeba :) /Dodam że mam 176 cm wzrostu i jestem średniej wagi/65 kg/ Myślałam o marce Kettler natomiast nie mam pojęcia który model wybrać, no i myślę tez o rozsądnej granicy cenowej.Będę wdzięczna za wskazanie odpowiedniego modelu.Pozdrawiam :)

  • #64

    edyta (Saturday, 25 February 2017 16:22)

    Witam! Mam 162 i 65 kg wagi! Szukam orbitreka do spalenia tkanki tłuszczowej, moj mąż 190 i 92 kg. Szukałam na olx używanych jednak nie brałam pod uwagę tego ze dobor modelu musi odpowiadać wysokości i mojej wadze! Jakimi parametrami powinnam sie kierować przy kupnie?

  • #63

    Maciek (Monday, 13 February 2017 20:58)

    Witaj.
    Rozpoczynam przygodę z orbitrekiem. Moim głównym celem jest zbicie na nim zbędnych kilogramów. Mój wzrost 182 cm oraz waga 110kg. Na oku mam 3 nasepujące orbitreki w kategori budżetowej:
    1)Kettler Elliptical P
    2)York Fitness X520
    3)E-NW1000 Energetic Body
    Proszę o pomoc w wyborze orbitreka z powyższych, lub zaproponowanie alternatywy w tej samej kategorii cenowej.
    Z góry dziękuję i Pozdrawiam.

  • #62

    Krzysztof (Monday, 13 February 2017 10:48)

    Witaj.
    Polecono mi, ORBITREK REEBOK TXF3.0 BLACK EDITION MEGA titanium.
    Moja waga 120 kg przy wzroście 173 cm.Proszę o opinie lub dobór orbitreka do moich parametrów.Użytek domowy, intensywny.
    Pozdrawiam.

  • #61

    Simon (Saturday, 11 February 2017 22:17)

    Cześć. Proszę o poradę. Orbitrek do domu:ojciec 100kg 185cm, matka 56kg 160cm. Każdy kilka razy w tygodniu. Budżet do 5 tys. Proszę o dwie propozycje.

  • #60

    Marta (Saturday, 04 February 2017 09:13)

    Witam,

    Tata 172 cm, 65kg, Mama 152 cm, 85 kg. Szukamy czegoś do 1500 złotych do domowego treningu- dla Taty żeby oprócz biegania mógł się przygotować do półmaratonu( biega regularnie, uzupełnienie treningu) , Mama musi schudnąć. Szukam wśród używanych, znalazłam Kettlera Verso 307, jedyne co mnie martwi to długość kroku, jeśli możesz możesz coś zasugerować jakiś model.

  • #59

    Sylwek (Tuesday, 31 January 2017 20:53)

    Witam.:-)
    Mam podobny problem jak mój poprzednik ale po głębszej analizie wniosek jest że to ta sama konstrukcja i parametry tylko inny programotor i co za tym idzie programowanie. Czy tak?
    Jaka jest u Pana cena e-glide SR?
    Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam Sylwek.

  • #58

    Andrzej (Saturday, 21 January 2017 09:06)

    Zastanawiam się nad wyborem między orbitrekiem E-Glide SR a Spirit E-Glide.
    Jakie są minusy , plusy E-Glide SR w stosunku do pierwszego w Pana rankingu Spirit E-Glide? Czy są to porównywalne klasowo orbitreki? (jakość wykonania, płynność ruchu, czy nie jest glośny, awaryjność)
    Byłbym bardzo zobowiązany za pomoc w wyborze.
    pozdrawiam,
    Andrzej

  • #57

    Lidia (Monday, 16 January 2017 20:28)

    Przeczytałam wszystko od deski do deski. Obejrzałam wszystkie filmy i wiem że mam kupić z napędem przednim i wąski rozstaw stóp. Mam 163 cm waga 50kg. Pracuję bardzo dużo na komputerze i moje nadgarstki wymagają stale ćwiczeń. Czy zatem zakup orbitreka to dobry pomysł? jeśli tak to jaki model by mi Pan polecił. Czy jest możliwe by z tego samego urządzenia korzystała druga osoba, która ma wzrost podobny, ale waży 80 kg? Z góry dziękuje bardzo za pomoc. Pozdrawiam

  • #56

    Konrad (Saturday, 14 January 2017 20:09)

    Fajna strona, nie spodziewalem sie, ze mozna testowac orbitreki.

    Nie do konca rozumiem, spojrzalem na oceny trzech wymienionych wyzej orbitrekow, FS3.5e , S1, axo.

    Komfort 3 na 5 a polecany?

    Potrzebuje orbitreka to redukcji tkanki tluszczowej i kondycji. Obydwoje z zona nie posiadamy nadwagi, ja waze nieco ponad 80 przy 179 zona tez wrecz idealnie.

    Czy jest sens interesowac sie drozszymi?

  • #55

    AniaBE (Wednesday, 04 January 2017 22:06)

    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zamówiliśmy xterra 3.5, bo mąż odmawia składania jasnych deklaracji co do swoich treningów:) Ustaliliśmy, że jak już "zajeździmy" to urządzenie, to przesiądziemy się na większe:) Czekamy z niecierpliwością na dostawę z axxo. Plany treningowe też już kupione. Jeszcze jedno pytanie, nigdzie chyba o tym nie mówiłeś, jaka mata będzie dobra pod orbitrek (drewniana podłoga) - czy dobra będzie taka przezroczysta z poliwęglanu, jak pod meble biurowe? Pozdrawiam:)

  • #54

    Natalia (Wednesday, 04 January 2017 20:58)

    *czekam z niecierpliwością :) Wybór padł na F.S 3,5. Póki co katuje starego orbitreka. Zdaje sobie sprawę, że sprzęt w siłowni jest profesjonalny i lepszy ale wole taką opcje niż bezczynne siedzenie :)
    P.S.
    Fajny program treningowy-nie mogłam się oprzeć i już cały przejrzałam :) Jest ułożony bardzo logicznie, naprawdę to widać :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Natalia

  • #53

    Natalia (Wednesday, 04 January 2017 20:51)

    Ślicznie dziękuję za wyczerpujące informacje (również telefoniczne :)) orbiś już zamówiony w Axxo i czeka

  • #52

    Rafał Z (Wednesday, 04 January 2017)

    Oba mają pasy, a jeśli ja mam np pas innej firmy który łączy się bezprzewodowo to też połączy się z fs3.5e lub caracasem (z tego co wiem caracas Bluetooth nie ma więc jak te pasy łączą się z urządzeniem?)

  • #51

    Orbitrekguru (Wednesday, 04 January 2017 14:50)

    Cześć Rafał, najbardziej będzie pasował FS3.5e. Ma najwygodniejszy krok i pas w zestawie. Później Caracas, bo ma drugi najwygodniejszy krok i chyba też pas w zestawie.
    Pozdrawiam

  • #50

    Rafał Z (Wednesday, 04 January 2017 00:42)

    Witam, szukam orbitrek dla żony (160cm/50kg). Mamy wypatrzonych kilka modeli: Sportop e2000i, Sportop e880i, xterra fs3.5 oraz Insportline caracas. Tu moje pytanie o pas telemetryczny - który orbi będzie działał np z pulsometrami? Który orbi pasowałby najlepiej dla niej? Dzięki

  • #49

    Orbitrekguru (Tuesday, 03 January 2017 17:38)

    Cześć Aniu. FS3.5e powinien na początek w zupełności wystarczyć i powinno być Ci na nim wygodniej niż na FS3.9e.
    Pozdrawiam

  • #48

    Orbitrekguru (Tuesday, 03 January 2017 17:36)

    Cześć Ania BE
    Polecam obydwie maszyny, ale jeśli masz wybór, to FS4.0e lub FS3.9e będzie lepszą opcją. Są to lepsze maszyny, po prostu. Nie kierował bym się tu danymi technicznymi, ale faktem, że droższe modele są lepiej wykonane, zapewniają większe obciążenie, są stabilniejsze itd. Jeśli mąż będzie wspierał Cię w treningach tylko okazjonalnie, to FS3.5e będzie ok, ale jeśli będzie ćwiczyć regularnie, to w pewnym momencie trening nie będzie dla niego żadnym wyzwaniem, bo obciążenia będzie dla niego za mało.
    Pozdrawiam

  • #47

    Orbitrekguru (Tuesday, 03 January 2017 17:29)

    Cześć Natalia,
    pamiętaj, że za 2000zł nie ma nic zbliżonego nawet do Technogyma za 30000zł. Z wymienionych przez Ciebie, FS3.5e i E-NW1000 znam bardzo dobrze i polecam obydwa. Obydwa powinny też sprawdzić się u Ciebie. Na temat X520 wypowiem się po testach. Pozdrawiam

  • #46

    Orbitrekguru (Tuesday, 03 January 2017 17:25)

    Cześć Stefan,
    przypomniały mi się akademickie czasy i z tego co rozumiem, to orbitrek musi być odpory na wiele różnorodnych czynników. Za 3000zł nie znajdziesz nic rozsądnego do użytku light commercial możesz zwiększyć budżet do 5000zł?
    Pozdrawiam

  • #45

    Ania (Tuesday, 03 January 2017 10:59)

    Dzień dobry ☺
    Proszę o doradzenie który orbitek lepiej kupić . Zastanawiam się nad xterra fs 3.5e ale może lepiej dołożyć i kupić xterra fs 4.0 e. Potzebuje orbitrek do codziennych ćwiczeń ok. 1 H . Moje wymiary to wzrost 1.59 a waga 70 kg.

  • #44

    AniaBE (Friday, 30 December 2016 09:16)

    Dzień dobry, bardzo proszę o szybką odpowiedź, chciałabym kupić orbitrek nawet dzisiaj:)
    Ma być to urządzenie dla mnie 170cm/70 kg i mojego męża 183 cm/95 kg. Myślimy o xterra FS3.5e, odpowiada nam cenowo i wymiarowo. Pytanie czy nie jest za mała dla męża? Zastanawialiśmy się też nad xterra 4.0, ale zajęłaby sporo więcej miejsca, a nie wiem czy to jest konieczne... Chodzi mi zwłaszcza o długość kroku, różnica między tymi modelami to chyba 40 i 50 cm. Czy 40 cm to nie za mało? Reasumując: czy xterra 3.5 wystarczy i czy ewentualnie jest lepszy model w takich wymiarach (długość ok 145 cm). Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam noworocznie. Blog super:)

  • #43

    Naralia (Thursday, 29 December 2016 15:59)

    Witam.

    Po dokładnym przeczytaniu całego bloga :) zdecydowałam że zakupię 1 z 3 orbitków tj. Energetic Body E-NW1000; Xtera FS3.5e; York X230.
    Pojawił się jednak nowy orbitrek York X520 i zastanawiam się czy już wiesz coś na jego temat? Nie mogę znaleźć w specyfikacji wymiaru "Q".
    Moja waga 93kg wzrost 164cm.
    Na droższy orbitrek mnie nie stać a na siłce (małe dziecko, brak możliwości kontynuacji) ćwiczyłam tylko 1,5 miesiąca (po za tym orbitrek mechaniczny w domu dużo eksploatowany-uwielbiam orbitreki) na orbitkach Technogym z przednim napędem (prawdopodobnie elektromagnetyczne ale pewna nie jestem) i komfort ćwiczeń był naprawdę fajny (czułam się jak bym płynęła a nie ćwiczyła :) ) Moja jedyna obiekcja to stopa wewnętrzna strona bolała mnie po około miesiącu uczęszczania bardzo mocno ale tylko na jednym treningu...
    Czekam na odpowiedź...
    Pozdrawiam
    Natalia

    P.S. Super blog i naprawdę cenne wskazówki...

  • #42

    Krzysiek (Sunday, 18 December 2016 20:25)

    Cześć,

    Mam 185 cm wzrostu i obecnie 105 kg wagi. Szukam dobrego orbitreka, który pomoże mi dojść do formy. Co polecasz?

    Pozdrawiam

    K

  • #41

    Stefan (Thursday, 15 December 2016 11:36)

    Cześć
    Szukam orbitreka do 3 tys. Orbitrek będzie użytkowany przez mieszkańców akademika, dlatego musi być wytrzymały, bezawaryjny i oczywiście wygodny. Jaki orbitrek polecasz ?

    Pozdrawiam

  • #40

    Orbitrekguru (Monday, 05 December 2016 17:19)

    Cześć Beata.
    Na Zipro Rage rzuciłem okiem i zrobiłem dwie jazdy. Nie jest zły, ale rewolucji nie ma. Cena jest adekwatna do jakości. Mężowi będzie na nim wygodnie, Tobie bardziej powinien spodobać się krok na orbitreku o mniejszym rozstawie platform pod stopy.
    Pozdrawiam

  • #39

    Orbitrekguru (Monday, 05 December 2016 17:16)

    Cześć Asia. Polecam średni przedni napęd np. Xterra FS3.9e lub Insportline ET520i. Obydwa spokojnie wytrzymają nawet bardzo intensywne treningi i obydwa są bardzo wygodne. Pozdrawiam.

  • #38

    Asia (Monday, 05 December 2016 16:55)

    Witam. Mam do dyspozycji ok 3 tys złotych. 172 cm wzrostu i 65 kg wagi. Mój mąż ma 186 cm i 95 kg. Jaki orbitrek polecasz dla nas

  • #37

    Beata (Monday, 14 November 2016 22:45)

    Witam :)
    Rozważam z mężem zakup Zipro Rage. Wiem, że aktualnie masz go "w testach" więc liczę na pomoc.. Ja mam 165cm i ważę 65kg :/ a mój mąż ma 185cm i waży 115kg :/
    Zastanawia mnie, czy w/w sprzęt będzie dla nas odpowiedni zakładając, że oboje chcemy na nim ćwiczyć 3-4 razy w tygodniu po ok 30-60min?

  • #36

    Orbitrekguru (Monday, 14 November 2016 22:35)

    Cześć Małgosia. Wybór jest ostatnio spory. Polecam Energetic E-NW2000, Xterra FS4.0e i Insportline ET520i. Wszystkie dobrze opisane. Pozdrawiam.

  • #35

    Orbitrekguru (Monday, 14 November 2016 22:29)

    Cześć Jarek. Nowsza jest wersja FS3.9e, ale obydwie opierają się na tej samej konstrukcji i zasadniczo jest to ten sam orbitrek, z tą różnicą, że FS3.9e jest wyposażony w pas telemetryczny do pomiaru pulsu. Obecnie bardziej opłaca się kupić FS4.0e i dokupić do tego oddzielny pas za 120zł.
    Pozdrawiam