Wasze opinie

Pomagasz innym na zasadzie "podaj dalej". Mam wiedzę o orbitrekach, więc przekazuję ją dalej. Zachęcam was do zostawiania swoich opinii i przemyśleń na temat sprzętu. Dzięki temu pomagamy innym w podejmowaniu trafnych decyzji.

-Cezary

Comments: 71
  • #71

    Ewelina (Sunday, 11 November 2018 21:40)

    Dzień Dobry, planuję zakup bieżni która dałaby radę przetrwać trening maratoński, czyli do ok trzech godzin ciągłej pracy jednorazowo. Co by się sprawdziło w tym wypadku?

  • #70

    Libre (Saturday, 29 September 2018 23:20)

    Ze względu na niedużą powierzchnie planuję kupić horizon andes 8i. Mam 169 cm wzrostu nnn i 76 kg. Czy to bedzie dobry wybór. Pozdrawiam

  • #69

    Monika (Sunday, 16 September 2018 17:46)

    Dzień dobry.Chciałabym kupić bieżnię w cenie do 2800zł.Co polecacie?

  • #68

    Kuba_Poznan (Friday, 31 August 2018 15:17)

    Cześć,
    z budżetem 2000-2800 zł chciałbym zakupić bieżnię (175 cm, 90 kg) i wstawić ją do garażu.
    Bieganie max 1 godzina po 3-4 razy w tygodniu ( 2 osoby). Co polecacie?

  • #67

    Ania (Friday, 24 August 2018 12:06)

    Witam, ja również chciałabym rozpocząć swoją przygodę z orbitrekiem. Chciałabym kupić coś niedrogiego i zachwyciłam się stroną orbitrekguru aczkolwiek najwyraźniej jestem zbyt "cienka" bo szukałam sprzętu używanego w granicach 1000-1400 zł., myśląc, że dostanę coś dobrego. Upatrzyłam nawet SPORTPLUS 9600ie i Kettler Situs Cross 3+ i to właśnie dzięki guru dowiedziałam się, że to niezbyt dobry wybór. Czy moglibyście mi doradzić coś co będzie dobrym stosunkiem jakości do ceny a nie urwie mi ręki i nogi (mam już dwa rowerki - pionowy i poziomy a okazało się, że niepowinnam na nich ćwiczyć). Mój wzrost to 168, waga 68, myślę, że i mąż się dołączy 180/95. Z góry bardzo dziękuję za wsparcie merytoryczne :-).

  • #66

    Marek (Friday, 17 August 2018 09:14)

    Adres i namiary marki Spokey - do aktualizacji:

    SPOKEY sp. z o.o.
    Siedziba: al. Roździeńskiego 188C, 40-203 Katowice

    Zachęcamy do zapoznania się z aktualną ofertą, w tym z nowymi modelami orbitreków :)

  • #65

    Paweł (Thursday, 19 July 2018 11:38)

    Witam,
    mam możliwość zakupienia nowego Kettler Skylon 5 w cenie 4600 PLN czy w tej cenie warto kupić skylon 5 czy już skylon 6 ??
    będę wdzięczny o odp...

  • #64

    Marek (Saturday, 09 June 2018 20:53)

    Skuszony recenzją Pana Cezarego zamówiłem orbitrek Spirit E-Glide CG 800 w przedsprzedaży. Orbitrek przyjechał w obiecanym terminie i muszę przyznać, że nie mogłem lepiej wydać pieniędzy. Maszyna jest droga, ale warto było zainwestować. To jest solidny sprzęt na lata - a przy okazji wrażenia z jazdy są obłędne. Pierwszy raz na orbitreku zmęczyły mi się ręce, nie tylko nogi. Można na nim naprawdę wykonać solidny trening.
    Jedyny problem to masa orbitreka - przy wnoszeniu na piętro dwóch (bardzo sympatycznych - pozdrawiam ekipę) Panów namęczyło się solidnie.
    Dziękuję Panie Czarku! To była bardzo dobra recenzja!

  • #63

    Agnieszka (Friday, 08 June 2018 17:16)

    Witam chciałam kupić orbitrek. Mój wzrost 170 waga 75 a druga osoba ma wzrost 185 waga 80. Zastanawiam sie nad tym które wybrać: Hammer crosstech xtr czy Kettler rivo P. Czy któreś z tych jest odpowiedni do danego wzrostu i wagi?

  • #62

    Adrian (Tuesday, 17 April 2018 18:22)

    Cześć,chciałbym zakupić orbitrek tak do 2000pln,mam 186 wzrostu i 105 kilo żywej masy :)czytając różne strony z poradami trafiłem tutaj,będę wdzięczny za pomoc w doborze porządnego sprzętu.Dzięki i pozdrawiam

  • #61

    Agnieszka (Wednesday, 04 April 2018 10:39)

    Witam
    Chciałabym kupić orbitrek do użytku domowego, budżet mały bo do 500 zł. Czy ktoś ma sprzęt w tej cenie i może coś polecić? Niestety więcej wydać nie moge

  • #60

    Jurek (Monday, 26 February 2018 22:08)

    Witam zakupiłem w AXXO w przedsprzedaży orbitrek spirit xe 795 czekałem prawie 3 miesiące i orbitrek przyjechał zgodnie z umową nawet 2 tygodnie przed umownym terminem dostawy . Firma jest uczciwa Pan Cezary to uczciwy gość kontakt jest dobry .
    Polecam tego sprzedawcę ma naprawdę dobre ceny i szybko załatwia wszelkie reklamacje i problemy związane z zakupionym sprzętem.
    ZDECYDOWANIE POLECAM
    JUREK Z ŁODZI .
    POZDRAWIAM PANIE CZARKU.

  • #59

    Jacek (Tuesday, 23 January 2018 15:12)

    Witam.
    Zakupiłem na axxo.pl orbitrek Xterra Fs 3.5e i jestem z niego bardzo zadowolony. Myśle ze jest to dobra alternatywa pomiędzy jakościa i ceną. Po zakupie przypadkowo uszkodził mi się zasilacz, który bez problemu został wymieniony za free przez p. Cezarego. Pozdrawiam i polecam

  • #58

    Gacek (Tuesday, 12 December 2017 21:24)

    PROFORM Endurance 420e.
    Kilka zdań ode mnie. Orbitrk zakupiłem ponad 2 miesiące temu, oczywiście najpierw przeglądanie ofert nowych i używanych i wreszcie wybór stał się faktem. Kupiłem sprzęt nowy, bardzo czytelna instrukcja złożenia. Orbitrek bardzo solidnie wykonany, estetyczny, prezentuje się pięknie. Jest to jednak spore urządzenie. Wady: brak instrukcji w języku polskim, brak zasilacza ( żadnej informacji nie było przy zakupie ). Kupiłem 4 baterie i jest o.k. Zasilacz z pewnością dokupię, chociaż na bateriach jest fajnie - wystają żadne kable.
    Po około 2 tygodniach użytkowania orbitrek zaczął trzeszczeć - myślałem, że przeczekam, ale nic z tego. Kontakt z serwisem dosyć profesjonalny - trzeba nasmarować części ruchome smarem ( koniecznie litowym - zielonym ). Co to takiego ??? Ale na stacji paliw kupiłem całą puszkę litrową ( mniejszych nie było ) za ... 10 zł. Rozłożyłem orbitreka i nasmarowałem - poskutkowało, orbitrek działa bez najmniejszego problemu cicho i płynnie. Tak swoją drogą to czy PROFORM nie mógłby dodać odrobiny takiego smaru - koszt to jakieś 10 gr.
    Podsumowując - to sprzęt raczej na plus mimo małych niedogodności, warty uwagi.
    Efekty treningu - sam nie wiem. Mój wiek to 51 lat, wzrost 186 cm, waga była 95. Trening przez pierwsze 1.5 miesiąca - codziennie po 45 minut, po 3 tygodniach już na obciążeniu 10-12, ale chyba przesadziłem ( ból w okolicach kolana ). Teraz ćwiczę 5 dni w tygodniu też po 45 minut, ale na mniejszym obciążeniu - kolano już o.k.
    Udało się "zrzucić" 5 kg przez pierwszy miesiąc ... i to wszystko - waga ani drgnie. No może przez ostatnie 2 tygodnie jakieś 0.5 kg. "Fałdki na brzuszku" też mają się dobrze. Ćwiczę zwykły trening kardio, wyświetlacz pokazuje, że w trakcie 45 minut spalam 380 - 480 calorii. Od kilku dni zacząłem ćwiczyć z wbudowanymi programami i chociaż mają one po 30 minut to też ostro " dają w kość ". To chyba tyle. Orbitrek moim zdaniem sprawdza się doskonale, a półeczka na ipada to duży atut - włączasz film i czas mija bardzo szybko. Pozdrawiam.

  • #57

    Joanna (Saturday, 02 December 2017 14:12)

    Witam. Mam mały problem. Mama jest po udarze niedokrwiennym mózgu i wraca do zdrowia. Ma nadwagę, nie trenowała (poza pracą fizyczną) nigdy dotąd, musi ćwiczyć w domu, ponieważ organizm naprawdę powoli się regeneruje. Chcę mamie zafundować orbitrek. Wiem, że jest Pan zwolennikiem drogiego sprzętu, jednak mam ograniczone fundusze i chodzi mi o sprzęt podstawowy, dzięki któremu mama po prostu będzie ćwiczyć całe ciało i dodatkowo nadzorować tętno. Dodam, że ma 160cm wzrostu i ok.70kg. Szukam wszędzie opini, jednak jakimś dziwnym trafem, w większości sklepów z orbitrekami - mam zamieścić opinię jako pierwsza. Orbitrek będzie stał w jednym miejscu. Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu sprzętu tak do 1000 zł.

  • #56

    Magdalena 75 (Friday, 01 December 2017 11:53)

    Jest Pan nie tylko elokwentny, ale i przystojny. Gratuluję, bloga również.
    Pozdrawiam. Magda.

  • #55

    Monika (Monday, 14 August 2017 21:54)

    Witam, cieszę się bardzo, ze trafiłem na Pana stronę. Szukam orbitreka, który pozwoli bezpiecznie i efektywnie wracać do formy mojemu mężowi( 190cm/ 120kg) i mnie ( 180cm/ 105kg). Przez ostatni tydzień przejrzeliśmy tysiące ofert nowych i używanych orbitrekow. Byliśmy w decathlonie... . Szukamy zgodnie z informacjami znalezionymi w sieci : nośność, dl kroku, wielkość kroku. Mamy wrazenie ze nie tylko my nie do końca wiemy o co pytamy-podobnie jest z odpowiadajacymi. Chciałabym również by w naszym sprzęcie pomiar pulsu był prosty i odbywał się przez dotyk. Zamierzamy wydać na sprzęt maksymalnie 2000PLN( ewentualnie troszeczkę możemy przekroczyc ale wiadomo im mniej tym lepiej). Czy moglibyśmy prosić o pomoc w doborze sprzętu dla nas? Z góry dziękujemy. Monika i Tomek

  • #54

    Asia (Tuesday, 21 March 2017 13:05)

    Witam. Już miałam kupować na allegro sprzęt do 500 zł ale zaczęłam czytać który wybrać i widzę, że sprawa skomplikowana jest... A ja chce sprzęt już mieć i już ćwiczyć... Ważę 54 kg wzrost 164 mąż 74 kg wzrost 174. Jaki sprzęt wybrać do treningu domowego 3xw tyg po godzince ja mąż może 2 x w tyg? No i widzę, że muszę zwiększyć budżet na niego:-) Prosze o sugestie ...Więcej niż 2 tys nie chcialabym wydac ale jeżeli przekonasz mnie że wartoto może...

  • #53

    ann (Saturday, 25 February 2017 10:57)

    Witam 4 miesiące temu kupiłam używanego orbitreka sportop e850 na rocznej gwarancji jeszcze z orbiqa.pl. Pełen profesjonalizm sklepu.Orbitrek po miesiącu użytkowania zacząl stukać...szumieć i trzeć.Serwis zabrał i wymienił łożyska w kole-tak z opisu naprawy wynika.Po niecałym tygodniu użytkowania ponownie zaczał szaumieć ale tym razem niestety doszlo niemiłosierne piszczenie.Serwis niestety od miesiaca prawie jeszcze nie przyjechał. i moje pytanie do Ciebie.Czy one są ,aż takie awaryjne czy może trafiłam totalnie "wymęczony" wcześniej model i mimo gwarancji lepiej się go pozbyć? Bo jakoś nie wierzę by osoba wzrostu 160 i wadze 53 kg mogła wykończyć takie cudo :D
    Pozdrawiam.

  • #52

    Siedzący Byk (Friday, 24 February 2017 09:47)

    Witam.
    Czy Xterra FS3.5 będzie odpowiedni do codziennych treningów ,w tym interwałowych?Czy nie będzie za delikatny?
    Wzrost 170cm waga 90kg.

  • #51

    Dag (Friday, 20 January 2017 20:59)

    Witam. Przeczytałam tu opinie o różnych modelach NT i poczułam się nieco zaskoczona opisem ich awaryjności-mam NT E4,0 od bagatela....6 lat! no nie jest tak niesamowicie eksploatowany-bo 3 x tyg ale nic nie skrzypi, nigdy nic się nie rozleciało-mega solidny i wygodny (co do "nieładny" nie dyskutuję bo w żadnych tego typu sprzętach nie widze urody ;).pozdrawiam

  • #50

    Katarzyna (Thursday, 12 January 2017 19:03)

    Witam. Bardzo proszę o informację o zużyciu dwóch modeli po rocznej eksploatacji. York x202 i HMS Premium H1830. Oba używane przez jeden rok ale raczej dość intensywnie, codziennie 1-1,5h. Cena ok 1000zł. Wydaje mi się że York ma mocniejsze max obciążenie od HMS. Czy to możliwe? Ile wytrzyma taki sprzęt przy takim codziennym użytkowaniu? Zakładam treningi naprzemienne z mężem.

  • #49

    Orbitrekguru (Wednesday, 04 January 2017 15:05)

    Cześć Chris,
    dobre maszyny też się psują i ta usterka jest mi znana. Resetowanie na dłuższą metę nic nie da, bo w środku poluzował się jeden z kabli i trzeba to poprawić. Niestety musisz zareklamować.
    Pozdrawiam

  • #48

    Chris (Tuesday, 03 January 2017 18:17)

    Witam. Parę słów o orbitreku EB E-NW1000, kupionym na axxo.pl. Orbitrek może i fajny, ale nie dane mi jest tego sprawdzić. Po około miesiącu padł "komputer". Teraz, żeby poćwiczyć, trzeba go resetować kilka-kilkanaście razy, aż "zaskoczy". Na początku było to irytujące, teraz jest wkur.... Będę reklamował. Pozdrawiam!

  • #47

    Orbitrekguru (Tuesday, 01 November 2016 14:01)

    Marek pisze:

    "Witam,
    mam od prawie dwóch lat orbitreka Sportop E880i. Używam go praktycznie codziennie (no, może 6x w tygodniu) przez 30-45 minut. Orbitreka jako urządzenie do ćwiczeń lubię, odpowiada mi ten sposób ruchu, kondycję złapałem bardzo dobrą, zrzuciłem kilka kg. Co do mojego modewu: po 1,5 roku wymieniłem łożyska koła zamachowego bo zaczęły nieprzyjemnie szumieć. Coś delikatnie postukuje w lewej płozie i nie jest to kwestia dokręcenia - nie mogę znaleźć przyczyny, pozostało mi stukanie polubić. Poza tym - orbitrek działa jak należy. Funkcja korzystania z map Google za pośrednictwem iConsole+ działa i bawila mnie przez pierwszy rok, teraz wolę ustawić jeden z programów i słuchać audiobooka.
    Mam pytanie do Guru albo innych użytkowników: czy udało się Wam zmusić iCinsole+ do współpracy z pasem telemetrycznym? W ofercie któregoś ze sklepów czytałem, że można, ale nie umiem tego zrobić. Próbowałem zarówno z iPadem 2 (nie współpracuje z nadajnikiem Polar H7, brak obsługi bluetooth smart) oraz se smartfonem, który w innych aplikacjach nadajnik H7 obsługuje. Mój orbitrek pokazuje puls tylko z uchwytów przy kolumnie i ani na własnym ekranie, ani w iConsole+ nie pokazuje pulsu z Polara H7, psując mi nieco zabawę. Czegoś nie wiem, nie umiem, czy te urządzenia nie będą ze sobą współpracować?
    Pozdrawiam orbifanów :)"

  • #46

    Orbitrekguru (Wednesday, 26 October 2016 21:31)

    Alicja B pisze:
    Guru a ja mam do Ciebie 2 pytania, w ramach odmiany oba natury technicznej:

    1) jak jesteśmy na orbitreku to ćwiczyć tak, żeby pięta odchodziła od nazwijmy to miejsca na nogę czy normalnie ma pracować, jak jest zdrowiej, efektywniej, lepiej??

    2) kupiłam niedawno Xterrę Fs 3.9e, ćwiczy się na niej rewelacyjnie, wszystko chodzi idealnie w 99,9% ale jest jedno małe, malutkie ale... jak ćwiczę (na początku nie, chociaż czasami też) pod lewą nogą słyszę takie hmm piszczenie, króciutkie, podobne do tego jak pociąg po szynach. słyszę to tylko jak jestem na nim i tylko pod lewą stopą. Z ciekawości zeszłam z orbitreka i ruszałam "płozami" jak ja to nazywam delikatnie i nic, cisza, wszystko chodzi jak masełko, normalny dźwięk poruszających się kółeczek po szynie. Orbitrek wypoziomowany na wszystkie możliwe sposoby, stoi na podłodze, żadnych dywanów, rury po których kółeczka się poruszają są idealnie czyste, żadnych paprochów, kamyczków, kurzu itp itd, orbitrek zamykany na klucz nikt oprócz mnie nie ma do niego dostępu. I teraz nie wiem czy jestem przewrażliwiona, bo tak bardzo lubię mojego orbitreka i zależy mi żeby długo mi posłużył czy coś jest nie tak. Dodam że jak orbi przyszedł to kółeczka były już zmontowane przez Pana Tajwańczyka. Jak ćwiczę i tak słucham muzykę więc generalnie tego w ogóle nie słyszę, ale nie chcę żeby cokolwiek się zepsuło, w samochodzie jak mi coś stuka idę do mechanika, tutaj mam tylko Ciebie :)
    rolki (zielone kołeczka) nasmarowane, szyny czyste
    dla tych co czytają, z zakupu orbiego jestem bardzo zadowolona, jakbym miała możliwość ponownego wyboru, wybrałabym go ponownie. Maszyna jest stabilna, obawiałam się czy o sufit nie będę głową stukała, okazało się że mam 13 cm zapasu, nie buja się, obciążenie zmienia się płynnie, zmiana obciążenia odbywa się mega cicho, komputer prosty w obsłudze, montaż zajął mi 1,5 h, przyszło w dużym pudle, jak szafa pancerna, o wszystkim pamiętałam tylko nie o tym że to waży 70 KG... Do orbiego dołączony pas, osobiście z niego nie korzystam bo się dziwnie czuję po treningu jak go mam na sobie, ciężko to opisać, wolę go nie zakładać. Czujniki tak jak pisał guru, są bo są, mega dokładne nie (od tego jest pas), Jak pisałam wcześniej ćwiczy się na nim komfortowo, nie bujam się biodrami jak kaczka, a na tym mi bardzo zależało, krok nie za płaski nie za wysoki, rozstaw nóg nie odbiega od maszyn z siłowni wartych tyle co nierzadko samochód. Rączki ruchome są dla mnie ok, mam 173 cm wzrostu. Miejsce na bidon jest, nie zahaczam o niego podczas ćwiczeń po 3 niespełna tygodniach ćwiczeń zauważyłam zmniejszenie obwodu ud 3 cm, łydek 1,5 cm, brzuch 4 cm. Nie jest to mega wyczyn ale mierzalny :)

  • #45

    Orbitrekguru (Monday, 24 October 2016 22:42)

    Ania • 4 dni temu

    Witam serdecznie :) od trzech tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką orbitreka Xterra FS3.9e i chciałabym się podzielić opinią o nim. Na wstępie chciałabym zaznaczyć, że sprzęt kupiłam w axxo.pl i muszę stwierdzić - pełen profesjonalizm. Maszyna zamówiona w przedsprzedaży dotarła o dwa tygodnie szybciej od planowanego terminu dostawy (co mnie oczywiście bardzo ucieszyło), o każdej zmianie statusu przesyłki byłam informowana, wysyłka gratis. Paczka, która do mnie dotarła była dość sporych rozmiarów (niestety kurier trochę zawalił sprawę i zostawił paczkę nie w tym miejscu co miał i miałam trochę problemów z wniesieniem do domu). Paczka duża, ponieważ orbitrek w większości został przez producenta złożony. Zamontowanie pozostałych elementów nie sprawiło większych trudności (składała kobieta ze swoim synkiem:) i daliśmy radę). W zestawie są wszystkie potrzebne klucze, więc to w znacznym stopniu ułatwia montaż. Co do samego sprzętu: nie mam porównania do innych orbitreków ale ćwiczy się naprawdę super. Krok jest długi, orbitrek stabilny i wygodny. Ćwiczenia na nim wykonuje się z wielka przyjemnością. Wyświetlacz jest bardzo prosty w obsłudze, zawiera same najpotrzebniejsze informacje co mi się bardzo podoba. Rączki są fajnie wyprofilowane co ułatwia przynajmniej w mojej ocenie wykonywanie ćwiczeń. Ogólny wygląd sprzętu jest ok. Jedynie co mi brakuje to małej półeczki na telefon ewentualnie pilota od telewizora :) ale bez tego da się żyć.
    Ćwiczenia na nim wykonuję regularnie (zgodnie z zakupionym planem treningowym) już trzeci tydzień i mimo, że mam problemy z kręgosłupem lędźwiowym (od pracy siedzącej), odcinkiem szyjnym (po wypadku) oraz ze stawami (od zawsze) to czuję się po ćwiczeniach i później bardzo dobrze.

    Jeszcze pytano do Cezarego: od czasu do czasu postukuje coś jakby w kole, co mogłoby być przyczyną? rolki nasmarowałam zgodnie z instrukcją, może śrubki za słabo dokręciłam :) pozdrawiam i polecam wszystkim, którym nie zależy na zbędnych bajerach, bo ten orbitrek ma tylko to co do ćwiczeń jest niezbędne.

  • #44

    Aneta (Wednesday, 12 October 2016 11:59)

    Witajcie. Chcemy z mężem kupić orbitreki, ja mam 160 cm wzrostu i już niestety 90 kg. Mąż 190 cm wzrostu, 120 kg. Czy możemy mieć jeden model? Co moglibyśmy kupić? Dziękujemy za wszelkie sugestie.

  • #43

    Łukasz (Friday, 07 October 2016 08:00)

    Za 600E tez bym nie kupil ale za niecala polowe?
    http://allegro.pl/orbitrek-eliptyczny-trenazer-18kg-kolo-przednie-i6527348487.html?reco_id=f5910484-8c51-11e6-a248-56847afe9799&ars_rule_id=201
    Normalnie to biegam 20-25km/tydzien, a ze pogoda jaka jest kazdy widzi, wiec mysle o alternatywach, a temat biezni jest mi zupelnie obcy (prawie). Chyba ze mozesz polecic niezalezne testy/strony/blogi o biezniach ? Bo znajduje tylko reklamowo-sponsorowane. Cena biezni do biegow (a nie spacerow do max 12km/h) tez raczej sporo wieksza od orbitrekow. I tak sie waham :)

  • #42

    Orbitrekguru (Thursday, 06 October 2016 18:41)

    Cześć. Sport Plus 7000 jest podobny do Yorka X230, ale w Polsce trudno o ten sprzęt o osobiście bym go nie kupił, bo w odsprzedaży dostanie się za niego marne Grosze. Kupujesz w Polsce czy za granicą?

  • #41

    Łukasz (Wednesday, 05 October 2016 20:51)

    Hey Guru :)

    Słyszałeś coś wiecej o Sport plus ?? Konkretnie model 7000? Taki test znalazlem , co myslisz o takim zakupie?
    https://www.otto.de/p/crosstrainer-ergometer-frontwheeler-sp-et-7000-e-sportplus-424419309/#variationId=424428053

  • #40

    Orbitrekguru (Tuesday, 27 September 2016 21:13)

    Cześć bastek.
    Orbitrek za 700zł to prawdziwe wyzwanie i jeśli szukasz dobrego sprzętu to chętnie Ci pomogę bo nie jest to cel niemożliwy. Jedynie...pracochłonny. Możesz po szukać dobrego orbitreka z drugiej ręki i przy odrobinie szczęścia trafisz zadbany egzemplarz.
    Co do maszyn nowych natomiast, to zdecydowanie nie polecam, bo nie mają one związku z dobrym sprzętem i często robią więcej szkody niż pożytku.

  • #39

    bastek (Sunday, 25 September 2016 19:26)

    Witam,

    Czytam i troszkę mi wstyd…ale szukam porady po całym necie..Widzę że proponujecie orbitreki no troszkę za drogie dla mojej kieszeni. Chcę mamie zrobić prezent ale stać mnie na takie maksymalnie do 700 zł. Ok zaraz pewnie napiszecie, że nie warto kupować takich tanich. Mówię szczerze na droższy mnie nie stać a chcę spełnić mamuśki marzenie. Szukałem na necie w granicach 700 zł i znalazłem 3 firmy, mianowicie: AbarQs, Hiton lub FITKRAFT. Który wybrać. Z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich.

  • #38

    basia (Thursday, 22 September 2016 14:04)

    witam i dziękuję za informację

  • #37

    Orbitrekguru (Thursday, 22 September 2016 12:04)

    Orbitreki z pokrętłem polecam i firma Kettler stosuje je także w swoich drogich modelach. Osobiście uważam, że programy dają niewiele i sam jestem fanem pokrętła. Awaryjność maszyn z programami jest faktycznie większa, ale nie na tyle duża by się jej obawiać.
    W cenie ok 1500zł za najmniej awaryjny uważam Sportopa E850p i ten sprzęt najbardziej polecam. Innych budżetowym za bardzo nie znam. Jeśli szeroki rozstaw stóp Ci nie przeszkadza, to Dunk Zipro przedstawia wysoką jakość w stosunku do ceny. Powodzenia.

  • #36

    Basia (Thursday, 22 September 2016 03:25)

    Witam dziekuje za informacje na temat sprzetu. Wiem ze trenig moj jest malo zroznicowany moim celem jest zawsze codziennie 400 kcal. Jazdy by tyle licznik pokazal. Cwicze obecnie na orbitreku marki hms9286 mam go juz dlugo i powoli jest wyeksploatowany. To dltaego chce kupic nowy sprzet ale do 1500 zl. Moja waga to 50kg a wzrost 165 cm. Co bys mogl mi polecic.? Zastanawiam sie czy warto kupic orbitrek z programami i sterowaniem elektronicznym czy zwykly z sterowaniem za pomoca pokretla.. Mam obawy ze taki sprzet z programami i sterowaniem za pomoca komputreka moze sie szybko zepsuc. Nie mam doswiadczenia w cwiczeniu na takim sprzecie. Basia

  • #35

    Orbitrekguru (Tuesday, 20 September 2016 17:57)

    Basiu!
    Przede wszystkim, to ćwiczysz bardzo dużo. Z treningowego punktu widzenia, to za dużo i zakładam, że masz mało zróżnicowany plan treningowy. Warto się temu przyjrzeć.
    Jeśli chcesz wymagać od maszyny, by wytrzymała tak intensywną eksploatację, to zwiększ budżet, bo w tej cenie sprzęt może wytrzymać, ale nie musi. Polecam jakikolwiek orbitrek z napędem przednim, ceny zaczynają się od 2000zł.
    Energetica E800 znam, jest przyzwoity.
    Zipro jest lepiej wykonany, ale mniej wygodny.
    Hop Sporta nie znam.
    Podaj swój wzrost i wagę, tak będzie łatwiej.

  • #34

    Asia (Tuesday, 20 September 2016 08:19)

    Panie Czarku zanim się zdecydowałam czytałam opinie na Pana blog i wielu forach. Byc może przeplacilam ale kto ma możliwość ustalić wagę koło przed zakupem? Tak naprawdę tylko osoby które zajmują się serwisem sprzętu. Nie jestem spamerem. Bardzo łatwo przecież zmienić IP komputera. Dam znać po pół roku jak działa mój orbitrek. Wiem ze nie jest to prosty wybór a większość z nas nie ma możliwości wypróbować wiele modeli przed kupnem więc zdajemy się na opinie w sieci próbując rozpoznać tzw marketing szeptany. Z tego między innymi powodu tu pisze. Na razie z zapałem i efektem ćwiczę za o to chodzi. Pozdrawiam:)








  • #33

    Basia (Tuesday, 20 September 2016 07:35)

    Witam, dziękuję za informację o sprzęcie marki Hammer, szukałam w Internecie opinii na temat modelu orbitreka Energetic Body E800, były dwie pozytywne opinie a jedna negatywna, czy warto kupić sprzęt tej marki bo kształtuje się cena do granicy 1500,00 zł , jaka bym chciała wydać. Myślałam też o marce Hop Sport oraz Zipro.
    Proszę o pomoc w wyborze marki orbitreka, nie wiem na jaką markę się teraz zdecydować po twojej opinii odnoście marki Hammer. Nie wiem czy kupić model Energetic Body, Hop Sport czy Zipro. Co według ciebie by było dobre dodam ze ćwiczę 7 razy w tygodni po 1,5 godziny. Jeżeli znajdziesz czas to proszę o jakieś wskazówki.
    Basia

  • #32

    Orbitrekguru (Monday, 19 September 2016 18:44)

    Cześć Basiu, mam niestety same złe doświadczenia z tą marką, zarówno w kwestii samych maszyn jak i współpracy. Nie polecam.

  • #31

    Orbitrekguru (Monday, 19 September 2016 14:56)

    Cześć Asiu, SX1 to nie jest zła maszyna, ale mam co do niej spore zastrzeżenia. Przede wszystkim parametry techniczne nie są zgodne z opisem. Koło zamachowe w tym modelu nie waży 20kg. Producent nabija klientów w butelkę.
    Drugą kwestią jest cena. SX1 jest kopią Yorka x320, który kosztował 2600 - 3000zł. SX1 kosztuje ponad 4000zł, a w tej cenie można już kupić dużo lepszy sprzęt.
    Do tego wszystkiego dochodzi natarczywa polityka reklamowe tej marki, o której możesz przeczytać tutaj:
    http://www.orbitrekguru.com/forum-pytania-komentarze/%C5%9Bciana-p%C5%82aczu/
    Nie polecam!

  • #30

    Basia (Monday, 19 September 2016 12:33)

    chcę kupić Orbitrek marki Hammer Ct5 lub Ct3 czy może ktoś ma jakeś doświadczenia z w/w marką. Znalazłam dość pozytywne opinie o w/w sprzęcie, czy warto go kupić?
    Proszę o pomoc w tej sprawie Basia

  • #29

    Asia (Sunday, 18 September 2016 15:30)

    Długo szukałam odpowiedniego orbitrek. W końcu zdecydowałam się na finnlo ellypsys sx1. Mam go dopiero miesiąc ale jestem zadowolona. Najbardziej podoba mi się to że ma wysokie rączki przy wzroście 158 można się nieźle wyciągnąć i fajnie. pracują mięśnie skośne brzucha. Orbitrek działa cicho i płynnie jest stabilny. Ruch jest przyjemny nie zmuszam się do ćwiczeń a efekt - schudlam 3 kg w miesiac bez ogłoszenia się. Może ta opinia pomoże komuś przy wyborze sprzętu. Pozdrawiam

  • #28

    Zibi (Sunday, 03 April 2016 17:51)

    Sportop 880i.
    Pierwsza naprawa po ok 3 tygodniach- wymiana łożysk i paska ( w Chinach montowane sa plastikowe). Po powrocie z serwisu po ok 2 tygodniach przeskoki w lewej płozie. Problem sprawności nowego sprzetu to jedno, a gwarancja to drugie. Kupując bylem zapewniany ze serwis polega na próbie naprawy w domu, a jak sie jie uda to zabierają. Jak sie okazało faktycznie ?: musialem rozebrać, spakować, wyslac, a potem odebrać, skręcić . GWARANCJA: to jest podstwa kazdego zakupu. Wszystko ma byc w umówię gwarancyjnej a j zapewnieniach sprzedawcy czy zapisów na stronie. Moja przygoda ze sportowej zakończyła sie zwrotem kasy. Zmienilem sklep, zmienilem firmę. We wtorek odbieram kettlera rivo p. Z racji wielkości funduszów i mieszkania jestem ograniczony możliwościami wyboru. Mam nadzieje ze gwarancja kettlera jak i jakosc bedzie wystarczająca aby zamazać pech jaki spotkał mnie ze sportopem.

    Pozdrawiam
    Zibi

  • #27

    Małgoska (Sunday, 20 March 2016 16:28)

    Od roku posiadam orbitrek NORDIC Track E 9,5 i jestem z niego bardzo zadowolona.Zakupu dokonałam po poleceniu przez Orbitrekguru w sklepie wysyłkowym Decatlon
    Maszyna jest duza co przy podniesionej rampie na maxa czuje sie bezpieczenstwo i stabilzacje ,cicho pracuje, regulacja rampy daje duze mozliwosci w zróznicowaniu cwiczen . Cwiczymy na nim w trzy osoby nie przekraczajac czasu dziennego zalecanego czasu przez producenta. Goraco polecam.
    Mam pytanie a właściwie dwa.
    Od jakiegoś czasu piszczą mi łozyska i bez smarowania nie da rady czy tak ma być i jesli tak to jaki smar stosować?
    Panel sterowania,czy jest mozliwośc dokupienia takiego gdzie moznaby było sie łaczyc z internetem w celu mozliwosci wyboru wiekszej liczby planów cwiczen.Pytałam juz w decathlonie ale oni odesłali mni do producenta.

  • #26

    Slawek (Saturday, 19 March 2016 19:49)

    Nie wiem ale chyba dobrze się dopatrzyłem że Xterra FS3.5 Elliptical to to samo co
    Energetic Body E-NW1000 te same parametry ten sam komputer ta sama cena.Dlaczego więc taka rozbieżność w ocenie?

  • #25

    Monika (Sunday, 13 March 2016 22:45)

    Zapomniałam o jeszcze jednym minusie odnośnie Insportline caracas. Sprzęt dostałam bez polskiej instrukcji, mąż poradził sobie ze złożeniem maszyny z instrukcją angielską, obsługa komputera może nie jest bardzo skomplikowana, ale trochę musiałam się pobawić. Dla osób które nie miały wcześniej styczności z takiego typu sprzętem i nieznajomościa angielskiego może stanowić to niewielka przeszkodę. Ale to tylko instrukcja, co nie umniejsza jakości sprzętu.

  • #24

    Monika (Sunday, 13 March 2016 22:20)

    Witam. Od kilku dni jestem posiadaczką orbitreka insportline caracas. Jako że sprzęt posiadam zbyt krótko podzielę się tylko pierwszymi spostrzeżeniami. A więc: maszyna jest faktycznie bardzo cicha, ruch płynny,więc ćwiczy się bardzo dobrze. Szczerze mówiąc korzystałam z eliptykow na siłowni i żaden nie zmeczyl mnie tak jak caracas uff przyznam że daje w kość, ale to akurat na plus. Jedyna niedogodność jaką zauważyłam to zbyt niskie zamocowanie koszyka z bidonem, zdaza mi się czasem zachaczyc kolanem. Ogólnie na chwilę obecną jestem zadowolona z orbitreka, a jak będzie z trwałością sprzętu czas pokaże.

  • #23

    tomek.psp (Tuesday, 01 March 2016 17:57)

    proszę Cię o pomoc w wyborze. zainteresował mnie inspotline caracas ale ze względów finansowych rozważam zakup inspotline austin mg lub inspotline cruzz. 180/95kg i jeszcze córka 163/50kg. proszę doradź

  • #22

    kasia (Friday, 22 January 2016 00:40)

    a i zapomnialam dodac ze nie mam zbyt duzo miejsca w pokoju i montaz musi byc łatwy, żebym sobie poradzila,